Пещера Ухловица

Една от пещерите в Родопите 30 години краси нашите спомени

Ухловица е сред 100-те национални туристически обекти в страната. Но родопчани не се впечатляват особено много от този факт, защото 10 от 100-те туристически бисери, които блестят върху картата на България, са в планината на Орфей. Ще изброя само няколко: Ягодинската пещера, Буйновското ждрело, Дяволското гърло, Леденицата... Все зашеметяващи природни обрузувания, спиращи дъха ни от страх и възторг. Всъщност, накъдето и да свърнем, пред нас се откриват уникални гледки от света на Родопа, вълнуващ и разнообразен като античнто изкуство. Ами постиженията на човешката ръка – Широка лъка, Златоград, Чешитската махала в Смолян, Агушевите конаци в Могилица, Дяволския мост... Ами песните и шевиците, ами дърворезбите... Приказка до приказка.

Поводът обаче в случая е една от малките като проходимост, но най-богата на вътрешни образувания пещера – Ухловицата. На 8 септември се навършват 30 години от нейното социализиране и отваряне за посещение от туристи. През това време пещерата е посетена от над 50 000 души – млади и стари, българи и чужденци. Сега тя е част от впечетляващ маршрут, който тръгва от Смолян, минава през Родопската Шипка, през старинното село Чокманово, през Смилян, крепостта Кошница, Агушевите конаци и стига до изворите на Арда до българо-гръцката граница.

По този повод, известните фотографи от Смолян Сашо и Кирил Сарандалиеви представиха магичния свят на Ухловица в 60 фотографски платна, приети с огромен интерес от жителите и гостите на областния град. Изключително попадение е изборът на стопанин, който да се грижи, да поддържа и да разказва за пещерата, какъвто е Веселин Хаджиев от с. Могилица. Като музеен работник, той  наистина въвежда посетителите в своя музей, само че под земята, сред тишината на мрака и съня на прилепите.  

Кое прави толкова привлекателна и така хипнотизираща човешките възприятия Ухловица?

Тя е една от най-красивите пещери в България. Намира се на 3 км. от село Могилица и на 30 от град Смолян. Разположена край местността Сините вирове, пещерата е съвсем близо до българо-гръцката граница. Образувана на 1040 м надморска височина, Ухловица поддържа средна температура от 10° – 11° през цялата година. Дължината й е 460 м, от които 330 са достъпни за посещение. Макар и много стара като природна забележителност, спелеолозите я откриват през 1967 година. Името й произлиза от думата „улулица” – вид сова, позната по тези места.

Заради впечатляващите си образувания, Ухловица е сравнявана с подземен дворец. Нагиздена със сталактити и сталагмити, с дендрити, хеликтити и каменни водопади, ваяни хилядолетия от водата, тя не отстъпва по нищо на прочутите скални образувания в България. Подземното бижу край Могилица е на няколко ката. На най-горния се намира Залата на пропастите. Четирите им гърла се спускат към долния кат, до който се стига по стръмна метална стълба. Той е най-красивата част от пещерата. Галерията завършва със 7 езера, преливащи от кристално чиста вода. Белият каменен водопад, искрящ като диадема на антична богиня, е най-шеметното образувание в Ухловица.

Посетете я! 

 

                                                          Светозар Казанджиев